<
Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen en wintersport! Dit moet je weten

Ga jij dit jaar met de auto naar jouw wintersportbestemming? Dan kan het voorkomen dat je sneeuwkettingen moet gebruiken. Deze komen met name van pas op besneeuwde
bergpassen. In sommige landen is het gebruik ervan tijdens bepaalde omstandigheden zelfs verplicht. Wil je precies weten hoe het zit? We vroegen product specialist René van heuts.nl een gast blog te schrijven, zodat jij vanaf nu alles over sneeuwkettingen weet!


Waarom sneeuwkettingen gebruiken?

Wanneer je op een besneeuwde helling rijdt, zal je merken dat alleen winterbanden vaak niet voldoende grip bieden. Sneeuwkettingen bieden dan uitkomst. Door ze te monteren
op de aangedreven wielen verbeter je de grip op het wegdek en zorg je voor een veiligere rit.


Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten. Deze variëren in prijs, levensduur en gebruiksgemak. Vaak voldoen budget kettingen wanneer je slechts 1 à 2 keer per jaar op wintersport gaat. Nadeel is dat dit type kettingen vaak iets moeilijker te monteren zijn. Heb jij liever iets meer gebruiksgemak? Kies dan voor sneeuwkettingen met volautomatische kettingspanning. Bij deze sneeuwkettingen is het naspannen van de kettingen tijdens de rit overbodig. Daarnaast genieten deze kettingen een langere levensduur of zijn ze geschikter voor intensief gebruik. Deze automatisch spannende kettingen zijn echter wel iets duurder.

Heb jij een auto waarbij er weinig ruimte is tussen de wielkast en de band? Dan is het van belang hier rekening mee te houden. Zo zijn er ook dunnere sneeuwkettingen die op de
buitenzijde van de band gemonteerd dienen te worden.


In welke landen verplicht?

In de meest populaire wintersportlanden, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, is het verplicht sneeuwkettingen om te leggen, wanneer dit wordt aangegeven door verkeersborden. Wil je dus verder kunnen rijden, is het raadzaam sneeuwkettingen mee te nemen. De maximumsnelheid met kettingen is 50 km per uur.


Moet ik nog meer weten?

Het omleggen van kettingen is vaak niet eenvoudig. Zeker niet wanneer je ‘s nachts in een sneeuwbui terecht komt. Het is daarom aan te raden om er thuis alvast te gaan oefenen. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan. Ook is het handig om een houten plank mee te nemen, waardoor je broek niet nat wordt tijdens het monteren.

Tip: Ook al komt het zelden voor dat je ketting verplicht nodig hebt, zorg dat je ze wel altijd bij je hebt! Zo voorkom je dat je ter plekke woekerprijzen hoeft te betalen om een setje te bemachtigen.

Direct bestellen

Niek

Medeoprichter SkiCheckers.com & Wintersport Expert